Lesetid ikon
Ca. lesetid:
4 min

Derfor bør du installere varmepumpe til sommeren

Ut i fra navnet kan man få inntrykk av at en varmepumpe kun varmer opp boligen din, men ikke la deg lure. En varmepumpe er også perfekt som aircondition på varme sommerdager.

Foto: Varmepumpeforeningen – varmepumpeinfo.no

Sommeren nærmer seg og forhåpentligvis blir det en varm og god sommer her til lands. Men med sommeren og varmen kommer også utfordringen med varme hus.

Mange eldre hus blir ekstremt varme om sommeren, og til tross for at man lufter blir temperaturen i huset uutholdelig. Med en varmepumpe som har støtte for aircondition er dette problemet løst.  Da er det bare å sette varmepumpen i kjølemodus og nyte deilige, svale sommerdager. Det er energieffektivt og bra, for både lommeboken og miljøet.

Luft-til-luft varmepumpe (Foto: abkqviller.no)

– Har du luft-til-luft-varmepumpe, kan du med god samvittighet bruke denne til å kjøle ned boligen på de varmeste dagene. Fordi det er liten forskjell mellom temperaturen ute og inne, bruker varmepumper lite energi på å kjøle ned boligen om sommeren.

Du vil derfor ikke ødelegge for energisparingen totalt sett om du bruker varmepumpen til kjøling de varmeste dagene, forteller informasjonsansvarlig i Norsk Varmepumpeforening, Einar Gulbrandsen.

Luft-til-luft-varmepumpe er den mest populære varianten og den som er å finne i flest norske hjem. En slik varmepumpe fungerer ved å hente energi fra luften ute gjennom en utedel, og gjøre den om til varme innendørs. Den kan også brukes til nedkjøling av luften inne, ved at prosessen reverseres.

Billig i bruk

Å få installert en varmepumpe medfører naturligvis en kostnad, både ved kjøp av selve pumpen, installasjon og bruk, men ved riktig bruk vil du spare mye penger ved bruk av varmepumpe sammenlignet med f.eks. panelovner. Prisen på bruk av varmepumpe til å kjøle ned boligen, vil selvsagt avhenge av behovet, bruken og boligen din, men å kjøle ned med varmepumpe er kostnadseffektivt og koster bare noen få kroner per dag.

Enkelt forklart gir nemlig varmepumpe mer kjøling av boligen enn hva den bruker av strøm. Strømprisen er dessuten lavere i sommerhalvåret enn om vinteren og varmepumpen bruker mye mindre strøm på å kjøle ned boligen, enn den gjør ved å varme den opp.

Få gode tilbud på varmepumpe

Kom i kontakt med flere installatører allerede i dag

Start her

Avkjøl med måte

Du har vel hørt uttrykket «å fyre for kråka». Vel, det samme gjelder her. Før du setter varmepumpen i kjølemodus, må du forsikre deg om at det ikke står varme på noe sted i boligen. Du risikerer da at varmepumpen bruker unødvendig mye energi, ved å jobbe ekstra for å forsøke å kjøle ned denne varmen.

Du bør heller ikke stille pumpen inn på auto. Da må den selv må finne ut om den skal varme opp eller kjøle ned og du kan da ende opp med at pumpen varmer opp boligen om natten, mens den kjøler ned om dagen. Noe som er svært lite energieffektivt.

Husk å skru av varmen i huset før du setter på kjøling (Foto: abkqviller.no)


De fleste varmepumper av nyere dato har det som kalles en lufttørkingsfunksjon. Denne kan du bruke for å holde luften innendørs tørr, da tørr luft gjør at den kjennes kjøligere ut. Denne funksjonen fungerer fint på typiske norske somre, så kan man heller spare kjølefunksjoner til de dagene hvor det er aller varmest ute. Ved å bruke denne luftrensfunksjonen hverken varmer eller avkjøler varmepumpen, og er dermed ennå billigere i drift.

Husk og sjekk kondensslangen

- Bruker du varmepumpen til kjøling, dannes det kondens på lameller i innedelen, forklarer Einar Gulbrandsen. - Dette vannet må ledes ut på utsiden av veggen gjennom en kondensvannslange.

Ved installasjon av varmepumpen må du derfor forsikre deg om at du får montert en slik vannslange. Siden 2013 har det vært forbudt å montere varmepumpe selv. Denne jobben må overlates til fagfolk og en kondensvannslange skal dermed alltid være montert dersom jobben er riktig utført. Skal du bruke varmepumpen til kjøling om sommeren må du sjekke kondensvannslangen før bruk, anbefaler Gulbrandsen.


- Sjekk at den ikke er tett. Sett varmepumpen i kjølemodus, og gå ut etter 15 minutter for å se om det drypper ut av slangen på ytterveggen. Kommer det ikke noe vann ut, bør du skru av kjølingen og kontakte installatøren.

Perfekt for allergikere

I tillegg til lyse og varme dager, byr vår og sommer også på en tøffere hverdag for allergikere, med pollen fra både trær og gress. Siden en varmepumpe også fungerer ved å rense luften bidrar den dermed til en lettere og renere hverdag for alle som sliter med astma og allergi.

Spar både penger og miljøet - få flere tilbud på varmepumper fra kompetente installatører i dag.

Få tilbud på varmepumpe

Spar både penger og miljøet - få flere tilbud på varmepumper fra kompetente installatører i dag.

start
Psst... det er forresten
helt gratis!