Lesetid ikon
Ca. lesetid:
3 min

Hvilken type varmepumpe passer best til deg?

Varmepumper kommer i flere varianter, alt etter hvilket behov du har, og hva slags bolig du bor i. Her finner du kort informasjon om hver av de ulike typene varmepumpe.

Luft-til-luft-varmepumpe

Dette er en av de vanligste typene i norske hjem, og egner seg godt der fyringssesongen er lang. Den henter energi fra luften ute, og bruker den til å varme opp luften innendørs. Luft-til-luft-varmepumper kan både brukes til oppvarming, og nedkjøling. Denne typen passer til eneboliger, tomannsboliger, leiligheter og rekkehus.

Les mer om:
Luft-til-luft-varmepumpe

Luft-til-vann-varmepumpe

Der det er vannbårent varmesystem, vil det lønne seg med en luft-til-vann-varmepumpe. Både tappevann og rom varmes opp. Denne varmepumpen henter energi fra uteluften, og avgir varme gjennom tappevann, vannbåren gulvvarme, viftekonvektorer eller radiatorer.

Les mer om: Luft-til-vann-varmepumpe

Væske-til-vann-varmepumpe

Dette er et godt alternativ hvis du skal bygge ny bolig, eller har et vannbårent system i dag. Være-til-vann-varmepumper henter energi fra fjell, jord, grunnvann eller sjøvann. Dette er energikilder med jevnere temperatur enn uteluft, og derfor gir denne typen varmepumper den beste energibesparelsen.

Berg-og-jordvarmepumpe

Bergvarme og jordvarme er solenergi som er lagret i bakken, og som kan hentes henholdsvis med en energibrønn og plastslanger gravd ned i jorden. Varmen fra denne typen varmepumper avgis til å varme tappevann, vannbåren gulvvarme, radiatorer eller viftekonvektorer.

Få et tilpasset tilbud på varmepumpe

Kom i kontakt med flere varmepumpeleverandører allerede i dag.

Start nå

Tappevannsvarmepumpe

En tappevannsvarmepumpe bruker energien fra uteluften til å varme opp tappevannet i boligen din. Den kan ikke brukes til oppvarming av rom i tillegg. Den egner seg boliger til uten vannbåren varme, og som vil ha en energieffektiv oppvarming av tappevannet sitt.

Varmepumpe og solenergi

Det er mulig å kombinere varmepumper med solfangere og solceller. Den vanligste måten å utnytte solvarme aktivt gjør man med solfangere som overfører varmen til et lukket væskesystem. Vær oppmerksom på at dette krever høy kompetanse hos installatøren du velger.

Ventilasjonsvarmepumper

Denne typen varmepumper gjenvinner energi fra luften som allerede sirkulerer i boliger. Denne energien kan brukes til å varme opp friskluft, rom og varmtvann. Det finnes flere varianter, og de kan kombineres med både balansert ventilasjon og avtrekksventilasjon.

Les mer om: Kan jeg få støtte av Enova hvis jeg installerer en varmepumpe?

Spar både penger og miljøet - få flere tilbud på varmepumper fra kompetente installatører i dag.

Innholdet på denne siden er kvalitetssikret av Varmepumpeforeningen – varmepumpeinfo.no

Få tilbud på varmepumpe

Spar både penger og miljøet - få flere tilbud på varmepumper fra kompetente installatører i dag.

start
Psst... det er forresten
helt gratis!