Lesetid ikon
Ca. lesetid:
3 min

Luft-til-luft-varmepumpe

Luft-til-luft-varmepumper er den mest vanlige varmepumpen å se i norske hjem. En luft-til-luft-varmepumpe henter energi til varme utenfra via en utedel og leverer varmen inn i boligen ved hjelp av en vifte.

Fakta om luft-til-luft-varmepumper

Hvor mye av boligen din som kan varmes opp med en luft-til-luft-varmepumpe, avhenger av hvor stort hus du har, hvor godt isolert det er og planløsning. Varmepumpen varmer primært det rommet den står i, så med en åpen planløsning kan du varme opp en større del av boligen.

Luft-til-luft-varmepumper fordeler varm luft med en vifte. På de aller kaldeste vinterdagene vil du som regel trenge elektrisk oppvarming eller vedfyring i tillegg til varmepumpen.

Luft-til-luft-varmepumper er også praktiske, fordi du kan velge mellom vegg- eller gulvmodell. Det er kun små inngrep i boligen når de skal installeres, og er dermed praktiske og kan tilpasses de fleste hjem.


Les mer om: Hvilken varmepumpetype bør du velge til ditt hjem

Hvordan fungerer en luft-til-luft-varmepumpe?

En luft-til-luft-varmepumpe fungerer på den måten at den henter energien fra luften ute gjennom en utedel, som den omgjør til varme innendørs. Luft utendørs inneholder energi som kan utnyttes, og jo varmere luften er, jo mer energi kan varmepumpen hente. Derfor er varmepumpen også mindre effektiv på de kaldeste vinterdagene. Den oppvarmede luften fordeles ut i rommet med en vifte.

Aircondition og nedkjøling på sommeren

Denne typen varmepumpe kan også brukes til nedkjøling av luften inne, ved at prosessen reverseres. Dette er en spesielt behagelig funksjon når det er varmt om sommeren. Om du planlegger å bruke varmepumpen som til kjøling, må du være oppmerksom på at dette fører til at fuktighet i luften kondenserer i innedelen. Derfor må du forsikre deg om at du får montert en kondensvannslange som leder vannet ut gjennom veggen.

Få et godt tilbud på miljøvennelig varmepumpe

Kom i kontakt med dyktige varmepumpeinstallatører på 123 - enkelt og effektivt.

Start her

Energisparing og pris

I løpet av et år vil du normalt få igjen to til tre ganger så mye varme som den strømmen varmepumpen bruker. Det vil si at en vanlig enebolig ofte sparer 5000 kr eller mer i året. Med en lavere strømregning er en luft-til-luft-varmepumpe ofte nedbetalt i løpet av kun 3 til 6 år.

En luft-til-luft-varmepumpe koster vanligvis mellom 15 000 og 30 000 kroner, inkludert montering. Prisen vil naturligvis variere etter hvilken modell du velger.

En luft-til-luft-varmepumpe holder i 12 til 15 år, med korrekt installasjon og nødvendig vedlikehold.

Les mer om: Støtte fra Enova

Støynivå og plassering

Hvor mye lyd ulike varmepumper avgir varierer veldig. Toppmodellene er mer stillegående enn de rimeligere utgavene. Riktig montering og plassering er avgjørende for å unngå støy.

Innedelen monteres ofte i et oppholdsrom, for eksempel stuen, og sprer varmen ved hjelp av en vifte. Denne prosessen gir naturligvis litt lyd, så husk å tenke gjennom dette når du velger plassering. For utedelen gjelder det også å finne en gunstig plassering, slik at støyen ikke blir sjenerende. Du bør unngå å plassere utedelen nær et soveromsvindu, eller inntil naboens bolig.

Riktig plassering av varmepumpens innedel og utedel er viktig for å spare mest mulig og få høyest mulig komfort. Enhetene kobles sammen, og rør og ledninger blir skjult i kanaler. Av hensyn til både støy og effektiv varmefordeling bør du tenke gjennom hvor inndelen bør plasseres. Dette er noe installatøren gjerne kan hjelpe deg med. Utedelen bør festes godt til grunnmuren, eller på et bakkestativ. Husk også å ha med vibrasjonsdempere.

Flere tips til riktig plassering se varmepumpeinfo

Gulvmodell eller veggmodell

De fleste velger å ha innedelen til varmepumpen montert høyt på veggen. Hvis du vil plassere innedelen diskret inne i boligen, kan du velge gulvmodell i stedet. Gulvmodeller er ekstra stillegående og kan i mange tilfeller bygges delvis inn i veggen.


Spar både penger og miljøet - få flere tilbud på varmepumper fra kompetente installatører i dag.

Innholdet på denne siden er kvalitetssikret av Varmepumpeforeningen – varmepumpeinfo.no


Få tilbud på varmepumpe

Spar både penger og miljøet - få flere tilbud på varmepumper fra kompetente installatører i dag.

start
Psst... det er forresten
helt gratis!