Lesetid ikon
Ca. lesetid:
3 min

Luft-til-vann-varmepumpe

En luft-til-vann-varmepumpe henter energi fra luften ute, og avgir varme til både tappevann, vannbåren gulvvarme, radiatorer og viftekonvektorer. Varmen hentes via en utedel og leveres til en innedel som ofte er plassert på vaskerom, bad eller i et teknisk rom.

Fakta om luft-til-vann-varmepumper

Det kan være gunstig å investere i en luft-til-vann-varmepumpe, hvis du skal bygge ny bolig der du har mulighet til å velge vannbåren varme. En luft-til-vann-varmepumpe kan også erstatte oljefyr eller elektrokjele.

Luft-til-vann-varmepumper kan dekke store deler av behovet for varmt tappevann, og kan også brukes til å kjøle ned boligen på de varmeste sommerdagene. Dessuten er varmekilden - uteluft - tilgjengelig overalt, og du slipper å bore eller grave. Du unngår også lokale utslipp, i motsetning til anlegg som går på bioenergi.

Hvordan fungerer en luft-til-vann-varmepumpe?

Innedelen på en luft-til-vann-varmepumpe fordeler varmen i boligen gjennom et vannbårent varmesystem. Siden energien til varmen hentes fra uteluften, gir varmepumpen mindre varme på de aller kaldeste vinterdagene. Dette er fordi kald uteluft leverer mindre energi. Da trenger du en ekstra varmekilde. Elektrisk tilleggsvarme er normalt innebygget i varmepumpen. Har du vedovn eller peis, er det et gunstig supplement.

Energisparing og pris

II løpet av året vil en luft-til-vann-varmepumpe normalt levere 2,5 til 3,5 ganger mer varme enn hva den bruker i strøm. Det tilsvarer 60 til 70 % energisparing.

Du må vanligvis regne med å betale rundt 120 000 kr eller mer for en ferdig installert luft-til-vann-varmepumpe. Prisen vil avhenge av blant annet hvor stor boligen er, hvor godt isolert den er og hvilken varmepumpemodell du velger. Varmepumper i seg selv ligger ofte på mellom 60 000 og 130 000 kroner, og installasjon kommer da i tillegg.

Sjekk også: Hva kan jeg spare ved å installere en varmepumpe?

Luft-til-vann-varmepumpe er billigere enn bergvarmepumper fordi du slipper å bore energibrønn, men til gjengjeld sparer du mindre energi på de aller kaldeste dagene.

Du kan forvente at en luft-til-vann-varmepumpe varer 12 til 15 år. Dette forutsetter at den blir riktig installert, og at du sørger for nødvendig vedlikehold gjennom levetiden.

Les mer om: Service og vedlikehold av varmepumper

Vurderer du en luft-til-vann-varmepumpe?

Kom i kontakt med dyktige og sertifiserte varmepumpeinstallatører på 123

Start her

Støynivå

Innedelen til ei luft-til-vann-varmepumpe gir lite sjenerende lyd. Utedelen lager litt lyd, men med riktig plassering er det vanligvis ikke noe problem. Du bør for eksempel unngå å plassere utedelen nær soveromsvinduer eller inntil naboens bolig.

Det kan være lurt å sette seg litt i informasjon om lydnivåer i desibel (dB) på de ulike modellene. Dette finner du ved å sjekke energimerket på varmepumpen du vurderer.

Når kan du velge luft-til-vann-varmepumpe?

Både i nye boliger og i boliger som har et vannbårent varmesystem kan du få montert en luft-til-vann-varmepumpe.

Nye boliger med vannbåren gulvvarme passer perfekt for luft-til-vann-varmepumper. Har du vannbåren gulvvarme og elektrokjel, er det som regel ukomplisert å erstatte elektrokjelen med varmepumpe. Skal du skifte gulv, kan det være smart å legge vannbåren gulvvarme samtidig. Da får du høy komfort, og optimale forhold for en luft-til-vann-varmepumpe.

Har du radiatorer og elektrokjel eller oljekjel, kan du også installere luft-til-vann-varmepumpe. Det kan hende du må forbedre det vannbårne anlegget litt.

Les også: Hvilken varmepumpe type passer mitt hjem

Aircondition og kjøling på sommeren

En luft-til-vann-varmepumpe kan også kjøle ned boligen gjennom at prosessen i varmepumpen reverseres. Da trengs det som regel viftekonvektorer som fordeler kjølingen på en komfortabel måte. En konvektor er i prinsippet en radiator med en vifte som effektivt sprer varm eller kald luft ut i rommet.

Støtte fra Enova – skaff deg varmepumpe før 2021

Fra 1. juli 2021 fjernes støtten på 5.000 kroner til luft-til-vann-varmepumper.

For å få støtte må tiltaket både være gjennomført og registrert med faktura i Enovas søknadsportal senest 31. juni 2021. Les mer om støtte fra Enova for luft-til-vann varmepumpe.

Spar både penger og miljøet - få flere tilbud på varmepumper fra kompetente installatører i dag.

Innholdet på denne siden er kvalitetssikret av Varmepumpeforeningen – varmepumpeinfo.no


Få tilbud på varmepumpe

Spar både penger og miljøet - få flere tilbud på varmepumper fra kompetente installatører i dag.

start
Psst... det er forresten
helt gratis!