En væske-til-vann-varmepumpe henter energi fra berg, jord, sjø eller grunnvann og kan dekke behovet for oppvarming og varmtvann hele året for boligen din.
Dersom du skal bygge ny bolig eller allerede har et vannbårent system i dag, kan væske-til-vann-varmepumpe være et smart valg. En væske-til-vann-varmepumpe kan dekke behovet for energi til både oppvarming av boligen og varmtvann hele året.
En væske-til-vann-varmepumpe er også kjent som bergvarmepumpe fordi den henter energi nettopp fra fjell, men kan også hente energi fra jord, sjø eller grunnvann. Disse energikildene er unike ved at de holder en mye jevnere temperatur enn uteluften som luftbaserte varmepumper henter energi fra. Derfor kan du spare mest langsiktig om du velger væske-til-vann-varmepumpe. En væske-til-vann-varmepumpe gir deg tre til fire ganger så mye varme som strømmen den bruker, derfor er det slike varmepumper du sparer mest med på lang sikt.
Få med deg: Hva kan jeg spare ved å velge varmepumpe?
Væske-til-vann varmepumper henter energien sin fra fire forskjellige kilder. Felles for samtlige er at de henter væske fra fra forskjellige steder.
Bergvarmepumpe - henter energi fra energibrønner i bakken
Jordvarmepumpe - henter energien fra nedgravde slanger i jorden
Sjøvarmepumpe - henter energi fra slanger som er senket ned i sjøen
Grunnvarmepumpe - henter energi fra grunnvannet
Les mer om: Hvilke varmepumper kan jeg velge mellom
Det tekniske bak varmepumpen er likt for alle typene, og alle leverer varmen til et vannbårent varmeanlegg i boligen. Bergvarmepumpe er den vanligste væske-til-vann-varmepumpen her i landet.
Få tilbud på ulike væske-til-vann varmepumper allerede i dag - sjekk hva som passer best for din bolig.
Start prosessen herBergvarmepumper henter varme eller solenergi som er lagret i bakken ved hjelp av energibrønner. Slike energibrønner er et 80 til 350 meter dypt hull nede i bakken hvor temperaturen er stabil hele året.
Inne i slike energibrønner plasserer man plastslanger fylt med frostvæske, også kalt kollektorer, for å hente ut varmen. Lokale grunnforhold avgjør hvor dyp en energibrønn må være for å dekke varmebehovet i en bolig.
Les mer om: Hvilken type varmepumpe passer best til min bolig?
Spar både penger og miljøet - få flere tilbud på varmepumper fra kompetente installatører i dag.
Innholdet på denne siden er kvalitetssikret av Varmepumpeforeningen – varmepumpeinfo.no